November 21, 2011

Cemburumu..

Suatu malam sepasang suami isteri dan puteri sulong mereka sedang menonton bola sepak harimau malaya vs garuda ..


Wife: ei kuku kaki by panjang cm hamidgea..By tau dak sapa hamidgea tu?
Hubby: hah sapa hamidgea?
Wife: dia tu tinggai sorang2 kt kampung, xdak sapa jaga dia..
Hubby: ooo..


Lantas si suami pun menghulurkan kaki utk dipotong kukunya.. Dan si isteri mula memotong kuku kaki suaminya..


Tanpa disangka, si puteri kecik yg comel itu pun terus duduk dipangkuan ibunya sekaligus menghulurkan kakinya juga utk tujuan sama seperti ayahnya.. Maka si ayah terpaksalah mengalah demi anak tersebut.


Proses memotong kuku si suami terpaksalah ditunda ke hari lain. Hehehe


Puteri kecik tersebut jelas sekali menunjukkan sifat cemburunya.. Celah si suami " ikut sapa kan "..

October 30, 2011

thecottonStitches©

hello friends
just launching new blog!
you are the most welcome to visit  thecottonStitches©

thanks for your support.

June 17, 2011

happy father's day

made specially to my love hubby..
 from:
auji & mummy
we love you so much.

June 15, 2011

.:: the beauty of marriage love ::.

tip tap tip tup.. another 6 june. how time flies!
and i wish the next 6 june . next and next ~ infinity. may Allah bless us. our happy marriage. our loving family. our love story. our worth legacy. and everything. amin..
am i a good wife? wonderful mom? hubby. cepat jawab nie. and i realize, i'm such a baby babbler plus hormone imbalance. sometimes excessively talking. sometimes deeply sensitive. sometimes highly ambitious, sometimes madly fighting. and most of the time enthusiastically in love with hubby. really love my hubby. very much. and much! indescribable love.. and the beauty of it when we are having a daughter. a very precious gift  for us. and i'm very thankful. married a handsome and macho hubby. a captain of family h-g-2. always take a good care of me and my auji. make me smile every second. wake me up early morning. jalan-jalan cari makan every weekend. help me to get auji poop out. support me to fully breastfeed auji. play and laugh together. but sometimes we have up's and down's. unintentionally turn to hurt feelings. hardly to convince and forgive each other. but no matter happens, we learn from that. nobody perfect. but there’s always one guy that is perfect for me which is Asrizal Abdul Rahman >_< thank you hubby.
Ya Allah. kurniakan kami zuriat yang soleh dan solehah. tambahkan ketaqwaan kami kepada Mu. semarakkan rasa cintaku pada suamiku dan begitu juga cinta suamiku kepada ku di dunia dan sampai akhirat. masukkan kami ke dalam syurgaMu. berkati dan kekalkan kebahagiaan cinta, perkahwinan dan keluarga kami sampai syurga. amin.
.:: one love. one heart. one destiny ::.

Happy 2nd Anniversary 

Asrizal & Isma Liza

May 26, 2011

mengasihi anak..

terima kasih Allah. kami dikurniakan Auji Adni Umairah. diberikan kudrat utk menjaga, mendidik dan mengasihi amanah ini sepanjang hayat kami.. Allah yg maha pemurah..
  1. Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat.
  2. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.
  3. Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak.
  4. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.
  5. Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata; “Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium.” Sabda Nabi SAW; “Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi.”
  6. Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat.
  7. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
  8. Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.
  9. Seorang lelaki bertanya; “Ya Rasulullah, kepada siapakah harus akuberbakti? ” Jawab baginda; “Berbaktilah kepada ibu bapamu.” Kata lelaki itu lagi; “Ibu bapaku sudah tiada lagi.” Sabda Nabi SAW; “Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu.

May 21, 2011

IKEA bedroom story contest 2011 !!

hello frenz!
i'd joined IKEA bedroom story contest. who knows, d 'IKEA katil idaman' could be mine! hehehe sangat la berangan >_<



kindly right click HERE  --> gallery --> like me.. 
..many thanks..

May 18, 2011

9 may 2011

Happy birthday hubby!
 .. 9.05.11 .. 
Full celebrated hubby's 27th birthday at Chiangmai restaurant, Sg buloh. a very comfortable & quite place to have a special dinner. served with  nasi putih + tomyam seafood + ketam chiangmai + udang sambal petai. absolutely special price = RM ++.++ .. erkk but. only 2 stars credited for dis menu.
superimpose: my auji & hubby
the next day ..
flavored him a 'guardian heart' ice cream cake. nyummylicious!!

~ bought at baskin robbin sunway giza ~

 also
.. an advanced birthday present ..
DSLR nikon
and 
.. specially dedicated ..
love notes
 
.:: happy birthday my love hubby ::.

Just to know each day
That you are here
To listen and love,
To laugh and care,
Makes each new day
Seem bright and new.
Make each moment become
a treasured memory.
I love you more with each new day!


                            lots of love from : sayang                                  

May 02, 2011

:: suka suka ::

15 april 2011. 

tadaa


- the end -

April 08, 2011

:: relaxing ::

 .. again Malacca holiday..
scene from window
 3days 2 nights stayed in gloomy and romantic ambiance, puteri resort. seem as antique resort with reasonable price and re-decorated with whitey-english style. owh! loved it. really met our interest and budget. had breakfast and porridge set for my daughter. experience fried rice lunch delivered to room. dinner with McD delivery. and a very relaxing hibernation process while waiting for hubby's schedule last for 2 days..

breakfast
delivery lunch

lets enjoy
pics 
.. painted d story...

safely arrived










tired
:)
ggeegee..
mouse as toy
yeahhh
thinking of ..
ayarkk..


















... outing photoshoot ...

mummy, baby, abah



bangunan apa ni??

viewing A famosa
sleeping beauty in stroller
aujiii..

say cheese
hehehe..
cewah..

jom balik
happily three of us
 - the end -

March 28, 2011

:::kisah hari ni:::

..9.41pm..
 puteri kecik saya dah masuk 9 bulan. sangat la cergas menggolek-golekkan badannya.  speed walker tanpa menghiraukan orang lain. zooomm...

..kisah pagi tadi..
di bilik 163 puteri resort melaka, dgn sedikit cuai, auji jatuh katil masa tgh siapkan baju sebelum nak bersiram pagi tadi.. panic. mummy dgn fikiran yang negatif. head injury? concussion?? hematoma, intracranial bleeding, macam-macam.. haihs. sangat la kalut sorang-sorang macam ni. tarik nafas, relaks tenang. sambil pelok sayang si puteri saya yg teriak sekuat-kuatnya tu..tak lama lepas tu, beransur-ansur ok. leganya hati. tuam sejuk sikit.. dan yang penting auji menagis tak berlanjutan sangat, sedar, tak muntah, pupil & pergerakan mata ok. kalau berlanjutan, tekad nak gegas ke A&E atau klinik berdekatan. Alhamdulillah. auji kembali ceria mcm biasa, tinggal lah kesan lebam betul2 kat dahi .. sorry baby. salah mummy.
kesan lebam di dahi auji. sian dia. syg sket..
 ..kisah malam ni..
terdetik rasa rindu pada hubby. malam ni berdua dengan puteri kecik saya. biasa tiap-tiap malam tido mesti bertiga dalam bilik. sejak januari 2010 dapat tukar sg buloh, tak pernah lagi tido tanpa hero di sebelah (cuti pantang bersalin tak termasuk ye. heheh)  really miss u hubby. g'nite~ wish u all d best for PAC.

p/s: tanpa disangka, mr hubby & semua candidate dikuarantinkan sampai 12 pm esoknya.

February 25, 2011

auji sakit mata

a very short entry.  my adorable Auji. had an eyes infection a.k.a mild conjunctivitis since yesterday. with symptoms of swollen eyelids, discharge from eyes that watery and may contain pus (excessive taik mata). even difficult to open eyes.. alahai. kesian auji mummy ni..  so, what is conjuctivitis? in layman term was referred to sakit mata (pink eyes). a redness and inflammation of the conjunctiva membranes covering sclera (whites of the eyes) and on the inner part of the eyelids.. and for the time being, alhamdulillah. her condition was then better after applying topical and drops of chloramphenicol.. -the end-

February 24, 2011

contest nama baby saya


http://idmatextile.blogspot.com/2011/01/contest-nama-baby-saya.html

salam satu Malaysia. sambil jalan-jalan terjumpa la contest nama baby saya ni.. sangat menarik. terus post entry.
... ni lah baby saya yang bermata bulat ...
7 month old
AUJI ADNI UMAIRAH BINTI ASRIZAL

wah. panjang nye nama baby saya ni. ada yang cakap nama tiga sekawan. ada yang cakap unik.. apa pun ni lah hasil gabungan idea mummy (Isma Liza) & abah nye (Asrizal)


...yang bermaksud...
Auji = Ketinggianku/Puncakku
 Adni = Nama syurga
Umairah = Permaisuri

manjanya, kami panggil baby AUJI

... kenapa pilih nama nih ...
sebabnya nama ni unik dan ada maksud islamic nye

- the end -

p/s: thanks pihak penganjur. list nama baby dalam contest ni boleh jadi rujukan utk 2nd baby ni. hehehehe

February 22, 2011

my auji 7 months

good morning malaysian!  'm extremely busy. what a hectic month of early semester.  preparing exam questions for xray, pka, ot , physio, pharmacy. almost over 100 ques including mcq &essay.. believe it or not? spontaneously collapse! nothing much to talk over questions and questions. bcoz that's my core business.so lets enjoy it.
anyway the story to highlight is

- My Auji -

 ehem.. as usual after 5 pm,  picked her up at kak nora's house. and what happened ... she was closely hugging her auntie nora when I showed my hands to take her home. and she also didn't raised her hands to hold me back. owh!  I was so sad &jealous! am I deserved to feel that? yes. because I was her mummy. she stayed there almost 9 hours/day X 5 days/week. while at home, she slept like a sleeping beauty. sorry baby. mummy &abah hav to work cari duit. only weekend was wonderful days for 3 of us. as far I concerned, she loved to stay there. a very secure &comfortable zone to play with her friends (alysha &k.nora's kids). sangat meriah oke! and my questions was answered then. so, big thanks to kak nora. for take a good care of my Auji..
~ mummy sayang baby ~ 

February 13, 2011

HaSue Giveaway:'Saya telah melahirkan bayi 2010'



salam satu malaysia. ni 1st time saya post blog masa cuti kat rumah. biasa kat ofis je. sebabnye baru teringat giveaway yang kawan rekemenkan. tgk gift set loyang. berminat sebab memang berhajat nak beli. so kalau dapat free lagi bes kan. hehehe tapi tu sampingan je. yg penting dpt kongsi cerita kan. apatah lagi kalau tentang
si comel sayang saya

 :: AUJI ADNI UMAIRAH BINTI ASRIZAL ::24 june 2010::8.43 pm:: Hospital Selayang :: 


...ceritanye... 
:: bermula dari saat nak bersalin ::
sebelum bersalin tu dah 2 hari admitted ward sebab kena induced. tapi tak de rezeki bersalin normal + demam juga, so saya bersalin secara caesarean section (EMLSCS). baby berat 2 kg aje. sangat kecik & comel. wah, macam puteri kecik sedang beradu! selepas lahirkan baby, dapat cium pipi. sayang sangat2 kat baby. rasa sebak je. nak pelok , tapi badan dah tak bermaya . apakan daya. so esok pagi nye lah baru berkesempatan ke NICU, tengok baby keseorangan dlm baby cot tanpa mummynya di sisi.. terus pelok dia. sayang dia. dan kami sama2 menangis. kesian anak mummy kan. dah lebih 12jam baru dapat mummy pelok ye.. tersentuh waktu tu.. dan kat NICU tu baby dapat gelaran baby paling kuat menangis. ratu menagis rupanya anak mummy ni..bukan tu saja tapi,  keluar je perut dah pandai tengok camera!! hehe
ni lah baby AUJI at Hosp. Selayang
 :: masa berpantang ::
  berpantang saya balik kampung, Sungai Petani. kesian masa ni mak sorang yang jaga saya & baby. hubby ulang alik tiap-tiap minggu dari Selangor-Kedah. ramai yang berkorban utk kita kan masa berpantang ni. sangat2 berterima kasih. kalau boleh nak je buat semua benda masa berpantang tu, tapi sob sob.. luka jahit terbukak pula selepas 3 minggu berpantang. tuhan saja yang tahu keperitan tu. alhamdulillah lepas 3 bulan dah recover. tempoh pantang ni jugak, buat akikah (sekor kambing) & cukur rambut baby. time ni baby sangat suka berjaga malam & sangat kuat menyusu. siang tido bukan main nyenyak. dok rasa mcm dlm uterus lagi kot. hehehe.mummy pun dah macam mata zoro.

si kecik kena botak. hehehe
tip tap tip tup, baby dah sebulan pun. berat pun dah naik 3 kg. ok lah kan. sebulan naik 1kg. memberangsangkan! good girl. masih lagi suka berjaga malam..kuat menangis. uwaaa.. mummy pun tak larat. mak suruh pakai buaian (spring cot). haihs baru sebulan dah nak naik buai..  


1 month: auji with floral style
:: 2 months ::
cukup 2 bulan, saya dah balik rumah, Prima Damansara. nasib la dah tnya kawan. booked siap-siap kakak mengasuh. syukur sangat sebab org yang kita kenal. hati pun dah senang nak masuk keje balik. masa ni baby tido malam lebih lama dr biasa. lega lah sikit. malam-malam bangun boleh lah pump susu utk buat stok time keje. lepas seminggu hantar mengasuh, baby dah tak pakai buaian. satu perkembangan yang bagus. anak mummy sangat baik. xlah penuh satu rumah dgn buai je kan. time ni baby dah ade eye to eye contact, dah mula bagi respon senyum-senyum, mula hisap tangannye, waving hands & legs actively,  lifting head, tapi masih huyung hayang lagik..

2 month: auji dan sarung tangannye
:: 3 months ::
masuk umor 3 bulan, baby dah kenal sape mummy, abah & pengasuhnye. selain daripada 3 orang kami, bergemalah satu rumah menangis. haihs.. tak nak org lain rupanya. sampailah pegi beraya pun kena bawak jalan-jalan kat luar umah aje. asal masuk rumah org, terus nangis.. macam-macam auji ye.. tapi kalau kena caranya okeh. boleh didukung-dukung main. :) paling menarik, baby dah stat babbling. ade la bunyi-bunyi bising. tambah-tambah time nak tido. kemudian perkembangan baby bagi koordinasi tangan dan kakinya..

3 month old: auji wif her giraffe
:: 4 months :: 
masa ni, kalau letak depan cermin, bukan main suka lagi responnye. senyum je si kecik ni. kalau bab minum susu. haihs masalah lagi, sebabnye baby tak nak puting susu tiruan. owh.. jenuh saya & hubby dok beli macam-macam puting dari avent, tomee tipee, MAM dan sekarang ni kekal ngan NUK. nak tak nak, terpaksa la jugak guna tiruannye. mummy kena keje la sayang.. 4 bulan ni jugak baby dah boleh didudukkan dengan sokongan dan dah mula main-main. mana tak nye, masa breasfeed pun dah tak fokus.. haihs..

4 month old: auji yang mata mulat
:: 5 months ::
dah 5 bulan pun baby auji. makin rancak suka main. pegang mainan tu, mata tengok mainan lain.. rambang mata tgk toys. makin aktif pergerakan tangan & kakinya. nasib baby tak hisap ibu jari kaki kan. kalau tak abes la mummy, auji nak adik pulak. hehehe. baby pun dah mula belajar meniarap. tapi belum sepenuhnye lagi. dan mulutnye pulak macam biasa dok berbunyi je. hujung 5 bulan, saya dah mula bagi solid food. just bubur + carrot.. nyum-nyum.
5 month old
:: 6 Months ::
wah dah sampai 1st phase exclusive breastfeed baby. masa ni sepenuhnye jugak bagi solid food. menu bubur nasi + carrot ke + ayam ke + kentang ke + mashed banana ke.. tukar-tukar menu sebab si kecik dah mula bosan kalau makanan yang sama aje.. cerewet ke baby saya ni?? actually dia dah develop rasa macam-macam la kan.. baby pun dah belajar utk meniarap. tapi bila time malam tu, tak pandai nak pusing balik. apa lagi, menangis la. hehehe.. comel je kan..

6 month old
:: 7 months ::
dan sekarang ni 7 bulan. baby dah boleh meniarap. tapi kurang berlatihnye. asal meniarap dok relaks letak kepala. boleh pusing-pusing je. haihs mummy tak sabar tengok baby nak merangkak ni. kalau tengok barang baru, mesti nak pegang. tinggi betul semangat inkuiri nye. kalau main toys, dah boleh tukar-tukar tangan & main dengan bebasnye. kalau tak nak sesuatu, dah pandai tolak-tolak. kalau nak sesuatu tu, bunyi-bunyi bising kalau tak dapat. ni la auji mummy.. the babbler.  apapun sangat puas & seronok tengok perkembangan anak sendiri. semoga auji mummy menjadi anak yang solehah & bijak. amin..intan payung mummy & abah. sayang auji ~ 
7 month old: auji yang gelak besar. hehehe
...the end... 

February 10, 2011

malam jumaat :: pagi jumaat

di parking keta
R&R jejantas sg buloh
saya sangat marah hari ni. sangat tensen!! (pic sblh tak m'gambarkan saya sgt marah ye, sebab mmg suka bgmbar hehehe) Alkisahnya apabila  kami (me, hubby & auji) terpaksa menumpang di R&R jejantas sg buloh utk mandi manda. terpaksalah hidup nomad sekejap mencari sumber air..Gggrrrrrrrrr. (naik tanduk dah ni)..sangat marah. sangat sedih. sangat geram..  sebabnye air kat rumah kena potong. bil air bln ni hanya RM8.00 ++. sangatlah murah oke. bukan kami tak bayar air. tapi ada manusia yang jahat. peringkat makcik dah okeh! cepat-cepat la insaf. dia dipertanggungjawabkan jadi org tgh utk uruskan rumah sewa. tapi apa yg dia buat adalah songlap duit sejak tahun 2009. tak bayar maintainance fee. total tunggakan RM2100.00 ++. sangat banyak. dah byk kali dapat dapat notis dan dah inform pun pasal ni kepada org jahat berkenaan. atas tindakan drastik pihak pengurusan indah condominium, prima damansara telah memutuskan belakan air. nasib access card nk masuk gate tak kena blok. kalau tak, abeh la savoc phc kt luar kondo..  so mlm jumaat kami bernomad di R&R sg buloh. mandi. makan. sembahyang. rasa mcm musafir pulak. auji mummy sangat baik. tido nyenyak dalam stroller. sgt memahami keadaan mummy & abah. sayang auji! pagi jumaat kami ~6.00-6.20 sekali lagi ke situ utk tujuan sama. pagi-pagi dengan kesuntukan masa juga, rasa kepala serabut.. ayg mintak maaf by.. bila tensen, emosi pun merepek-repek.. dan tengahari tadi, saya dah settle kan 1/3 bayaran tunggakan setelah tuan rumah dah masukkan duit semalam.siap kena sign surat aku janji sebab nk byr tunggakan secara ansuran.. so kesimpulannya. janganlah percaya pada org luar. apatah lagi bila melibatkan duit muit ni..harap org jahat itu mendapat balasan dia & berubah jadi baik. dah la makan duit org. cakap besar & suka menipu pula tu.haihh..sangat geram.oklah sekian saja. harap maklum. 

p/s: cakap dgn hubby, pancaroba rumahtangga. org lain buat jahat, kita mangsanya.. susah senang kita bersama ya hubby..

January 31, 2011

our last wekend

selamat pagi malaysia. mood hari ni saya sangat malas. sbb ape. ofis di kolej sunyi. ramai yang dah mula bercuti sempena CNY. tinggal beberapa org aje. plus aircond yg sgt sejuk! grrr.. tersangat lah malas okeh. banyak lagi kuliah yang belum update. soalan exam belum buat. hanya membuang masa di ofis. nak berbloggig + layan gambar baby + gambar kawen.. WEKEND. adalah waktu ditunggu-tunggu setiap minggu. time ni lah boleh rehat. nak manjakan diri & segala bagai. dan disebabkan dah lama tak jalan-jalan since saya sgt sibuk menyiapkan nota-nota kuliah. so agenda every wekend tergendala seketika.. truutt
..tapi.. 
last wekend sempat ke tempat faberet (area ikea ikano & the curve). cakap dgn hubby nak tengok-tengok aje okeh. cakap je la kan. sambil-sambil jalan tu tercapai la jugak 2,3 helai baju utk si kecik sayang saya. hehehe. sorry hubby.. love u. rasa macam baju auji makin berkurangan. dah 2,3 helai dah dibuang sebabnye dah mula naik taik lalat.. sekali dengan blanket comel dibuang jugak.. nanti 2nd baby kita beli lain ya.
mothercare: menunggu turn nk bf auji
sempena dgn gaji baru masuk. macam biasa. nak makan tempat yg belum penah jejak lagi. kali ni kami try makan di ASAM PEDAS the curve. sepanjang the walk, jalan ke e curve. tengok situ je majoriti yang makan adalah bertudung. harga?? boleh tahan.. utk 2 org makan dengan hanya lauk asam pedas + nasi. blurp..perut pun dah isi. eh utk auji?? mummy bawa bekal bubur ikan bilis. nyummy! alhamdulillah kenyang. 

suap auji makan. anak mummy sangat baik!
on the way balik, kami singgah di GHULAM MEE kota damansara. macam dah addicted makan kat situ. sebabnye harga murah lah kalu nak bandingkan tempat lain. dengan menu-menu makanan utara yang pelbagai.. 
the day after, tiga-tiga pengsan tido sepanjang hari.. hehehe

p/s: macam jalan-jalan cari makan pulak. hahahha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Love notes