February 13, 2011

HaSue Giveaway:'Saya telah melahirkan bayi 2010'



salam satu malaysia. ni 1st time saya post blog masa cuti kat rumah. biasa kat ofis je. sebabnye baru teringat giveaway yang kawan rekemenkan. tgk gift set loyang. berminat sebab memang berhajat nak beli. so kalau dapat free lagi bes kan. hehehe tapi tu sampingan je. yg penting dpt kongsi cerita kan. apatah lagi kalau tentang
si comel sayang saya

 :: AUJI ADNI UMAIRAH BINTI ASRIZAL ::24 june 2010::8.43 pm:: Hospital Selayang :: 


...ceritanye... 
:: bermula dari saat nak bersalin ::
sebelum bersalin tu dah 2 hari admitted ward sebab kena induced. tapi tak de rezeki bersalin normal + demam juga, so saya bersalin secara caesarean section (EMLSCS). baby berat 2 kg aje. sangat kecik & comel. wah, macam puteri kecik sedang beradu! selepas lahirkan baby, dapat cium pipi. sayang sangat2 kat baby. rasa sebak je. nak pelok , tapi badan dah tak bermaya . apakan daya. so esok pagi nye lah baru berkesempatan ke NICU, tengok baby keseorangan dlm baby cot tanpa mummynya di sisi.. terus pelok dia. sayang dia. dan kami sama2 menangis. kesian anak mummy kan. dah lebih 12jam baru dapat mummy pelok ye.. tersentuh waktu tu.. dan kat NICU tu baby dapat gelaran baby paling kuat menangis. ratu menagis rupanya anak mummy ni..bukan tu saja tapi,  keluar je perut dah pandai tengok camera!! hehe
ni lah baby AUJI at Hosp. Selayang
 :: masa berpantang ::
  berpantang saya balik kampung, Sungai Petani. kesian masa ni mak sorang yang jaga saya & baby. hubby ulang alik tiap-tiap minggu dari Selangor-Kedah. ramai yang berkorban utk kita kan masa berpantang ni. sangat2 berterima kasih. kalau boleh nak je buat semua benda masa berpantang tu, tapi sob sob.. luka jahit terbukak pula selepas 3 minggu berpantang. tuhan saja yang tahu keperitan tu. alhamdulillah lepas 3 bulan dah recover. tempoh pantang ni jugak, buat akikah (sekor kambing) & cukur rambut baby. time ni baby sangat suka berjaga malam & sangat kuat menyusu. siang tido bukan main nyenyak. dok rasa mcm dlm uterus lagi kot. hehehe.mummy pun dah macam mata zoro.

si kecik kena botak. hehehe
tip tap tip tup, baby dah sebulan pun. berat pun dah naik 3 kg. ok lah kan. sebulan naik 1kg. memberangsangkan! good girl. masih lagi suka berjaga malam..kuat menangis. uwaaa.. mummy pun tak larat. mak suruh pakai buaian (spring cot). haihs baru sebulan dah nak naik buai..  


1 month: auji with floral style
:: 2 months ::
cukup 2 bulan, saya dah balik rumah, Prima Damansara. nasib la dah tnya kawan. booked siap-siap kakak mengasuh. syukur sangat sebab org yang kita kenal. hati pun dah senang nak masuk keje balik. masa ni baby tido malam lebih lama dr biasa. lega lah sikit. malam-malam bangun boleh lah pump susu utk buat stok time keje. lepas seminggu hantar mengasuh, baby dah tak pakai buaian. satu perkembangan yang bagus. anak mummy sangat baik. xlah penuh satu rumah dgn buai je kan. time ni baby dah ade eye to eye contact, dah mula bagi respon senyum-senyum, mula hisap tangannye, waving hands & legs actively,  lifting head, tapi masih huyung hayang lagik..

2 month: auji dan sarung tangannye
:: 3 months ::
masuk umor 3 bulan, baby dah kenal sape mummy, abah & pengasuhnye. selain daripada 3 orang kami, bergemalah satu rumah menangis. haihs.. tak nak org lain rupanya. sampailah pegi beraya pun kena bawak jalan-jalan kat luar umah aje. asal masuk rumah org, terus nangis.. macam-macam auji ye.. tapi kalau kena caranya okeh. boleh didukung-dukung main. :) paling menarik, baby dah stat babbling. ade la bunyi-bunyi bising. tambah-tambah time nak tido. kemudian perkembangan baby bagi koordinasi tangan dan kakinya..

3 month old: auji wif her giraffe
:: 4 months :: 
masa ni, kalau letak depan cermin, bukan main suka lagi responnye. senyum je si kecik ni. kalau bab minum susu. haihs masalah lagi, sebabnye baby tak nak puting susu tiruan. owh.. jenuh saya & hubby dok beli macam-macam puting dari avent, tomee tipee, MAM dan sekarang ni kekal ngan NUK. nak tak nak, terpaksa la jugak guna tiruannye. mummy kena keje la sayang.. 4 bulan ni jugak baby dah boleh didudukkan dengan sokongan dan dah mula main-main. mana tak nye, masa breasfeed pun dah tak fokus.. haihs..

4 month old: auji yang mata mulat
:: 5 months ::
dah 5 bulan pun baby auji. makin rancak suka main. pegang mainan tu, mata tengok mainan lain.. rambang mata tgk toys. makin aktif pergerakan tangan & kakinya. nasib baby tak hisap ibu jari kaki kan. kalau tak abes la mummy, auji nak adik pulak. hehehe. baby pun dah mula belajar meniarap. tapi belum sepenuhnye lagi. dan mulutnye pulak macam biasa dok berbunyi je. hujung 5 bulan, saya dah mula bagi solid food. just bubur + carrot.. nyum-nyum.
5 month old
:: 6 Months ::
wah dah sampai 1st phase exclusive breastfeed baby. masa ni sepenuhnye jugak bagi solid food. menu bubur nasi + carrot ke + ayam ke + kentang ke + mashed banana ke.. tukar-tukar menu sebab si kecik dah mula bosan kalau makanan yang sama aje.. cerewet ke baby saya ni?? actually dia dah develop rasa macam-macam la kan.. baby pun dah belajar utk meniarap. tapi bila time malam tu, tak pandai nak pusing balik. apa lagi, menangis la. hehehe.. comel je kan..

6 month old
:: 7 months ::
dan sekarang ni 7 bulan. baby dah boleh meniarap. tapi kurang berlatihnye. asal meniarap dok relaks letak kepala. boleh pusing-pusing je. haihs mummy tak sabar tengok baby nak merangkak ni. kalau tengok barang baru, mesti nak pegang. tinggi betul semangat inkuiri nye. kalau main toys, dah boleh tukar-tukar tangan & main dengan bebasnye. kalau tak nak sesuatu, dah pandai tolak-tolak. kalau nak sesuatu tu, bunyi-bunyi bising kalau tak dapat. ni la auji mummy.. the babbler.  apapun sangat puas & seronok tengok perkembangan anak sendiri. semoga auji mummy menjadi anak yang solehah & bijak. amin..intan payung mummy & abah. sayang auji ~ 
7 month old: auji yang gelak besar. hehehe
...the end... 

6 comments:

HaSue said...

Assalammualaikum
wahh..molatnyaa mate auji..memang comel!seronok baca perkembangan auji skrg..terharu jek part pas 12 jam baru dpt peluk baby..lama gak tu.tapi takpe laa kan,yg penting semuanya selamat..part jahitan terbuka tu seram sket..hehe..syukur gak laa dah recover ek..
tima kasih sudi join GA nih n smoga berjaya yer.. =)

Isma Liza Mohd Isa said...

wslm
thanks.. tu la. g mana2, org ckp auji mata bulat..ikut sape xtau la. hehhe.. ni 1st jugak saya join GA. heheh..

Lulu caldina said...

semoga terpilih memenangi loyang tu..ngee

Isma Liza Mohd Isa said...

tenkiu.. hee

twinkletwinkle said...

mau x terbuka luka tu..keja duk bejalan pi mai pi mai x berenti terbuka la..ketegaq..

Isma Liza Mohd Isa said...

kesian mak la. tlg2 buat keja

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Love notes